
Wat te doen?
Vragen over een lopend dossier of een aangifte doen?
Neem contact op met: vantieghem_stephie92@hotmail.com
Definitie van een ongeval
Onder ongeval wordt verstaan, de schade veroorzaakt door het plotseling of toevallig optreden van een uitwendige kracht, onafhankelijk van de wil van het slachtoffer.
Aanvaarde gevolgen van een ongeval
- De letsels voortspruitend uit allerhande inspanningen, spit, lendenverrekking, pees- en spierklap, krampen, pees- en spierscheuring en bloedvergiftiging wanneer zij voortspruit uit een verwonding waarvoor de verzekeraar tussenkomt.
- Letsels opgelopen in een niet-aangekondigde vriendschappelijke wedstrijd. In dit geval echter wordt het bedrag van deze tussenkomst teruggevorderd via de rekening-courant van de club die de niet-aangekondigde wedstrijd organiseerde.
- Letsels opgelopen tijdens een training of wedstrijd bij een club waarvoor de speler niet gekwalificeerd is, zonder toestemming van zijn club van toewijzing. In dit geval echter wordt het bedrag van deze tussenkomst teruggevorderd via de rekening-courant van de club die van de diensten van de speler heeft gebruikt gemaakt.
- De lichamelijke of materiële schade opgelopen door een scheidsrechter die een niet aangekondigde vriendschappelijke wedstrijd leidt. In dat geval wordt het bedrag van de tussenkomst teruggevorderd via de rekening-courant van de inrichtende club.
- De slagen, de verwondingen, de lichamelijke en/of materiële schade als gevolg van vechtpartijen of aanrandingen die voortvloeien uit de normale risico’s van een wedstrijd, met uitzondering van de schade die de aanrander zelf opgelopen heeft.
- De ziektes en infecties die rechtstreeks voortvloeien uit een ongeval, bevriezing, zonnesteek, plotselinge verdrinking.
- Beten van dieren en steken van insecten en hun gevolgen.
- Het zich plots manifesteren van een beroerte (cerebro vasculair accident), een acuut hartfalen, hartritmestoornissen of een hartinfarct worden gelijkgesteld met een lichamelijk ongeval. Deze uitbreiding is van toepassing voor de aangesloten leden, met uitzondering van de betaalde sportbeoefenaars.
Niet-aanvaarde gevolgen van een ongeval
- Verzwakking, verkoudheid, bloedaandrang, bloedbesmetting, vallende ziekte en andere soortgelijke aandoeningen, alsook hun gevolgen
- De breuken of darmafsluitingen, ongeacht de oorzaken daarvan. Onder niet in aanmerking komende breuken dient verstaan de breuk uit zwakte in de medische betekenis van het woord en waarvan de oorzaken niet in het ongeval zelf te vinden zijn.
- De gevolgen van een heelkundige ingreep die geen oorzakelijk verband houden met het ongeval.
- Aderspat of wonden aan door aderspat aangetast weefsels.
- Tendinitis, pubalgie en andere letsels die niet posttraumatisch zijn
- Een ongeval veroorzaakt door een staat van dronkenschap of van alcoholintoxicatie van minstens 0,5 gr/liter of onder invloed van drugs of andere bedwelmende middelen, tenzij het slachtoffer de afwezigheid van een oorzakelijk verband bewijst.
- De letsels, opgelopen door spelers die aan een wedstrijd of aan een training deelnemen, die het gevolg zijn van het dragen van een bril. Evenwel worden letsels veroorzaakt door en aan anderen door het dragen van een bril ten laste genomen binnen de perken van Art. 26
- De letsels veroorzaakt door belijningsproducten die niet beantwoorden aan de voorschriften van het bondsreglement.
- De letsels of het overlijden ingevolge het gebruik van verplaatsbare doelen die niet beantwoorden aan de voorschriften van het bondsreglement.
Plaats van het ongeval
Het ongeval moet zich voordoen op het speelveld, in de zaal of de plaats van de organisatie, in de neutrale zone, in de kleedkamers of op de weg van de kleedkamers naar het speelveld en omgekeerd.
Worden eveneens vergoed de ongevallen van alle leden die zich voordoen op de kortste weg van de woonplaats naar de plaats van de organisatie en omgekeerd, doch enkel indien de weg afgelegd wordt in de kortst mogelijke tijd, rekening houdend met het gebruikte vervoermiddel, en voor zover deze leden geen vergoeding bekomen van een aansprakelijke derde of verzekeraar.
De leden zijn niet gedekt op de weg van of naar de organisatie, indien bij de verplaatsing gebruik gemaakt wordt van een motorfiets of van een bromfiets met meer dan 50 cc cilinderinhoud.
Melding van het ongeval
Elk ongeval moet door een geneesheer vastgesteld worden en dient, op straffe van verval, binnen de 21 kalenderdagen na het ongeval bij de dienst “Ongevallen” van de KBVB gemeld worden door de gerechtigde correspondent van de club. Dit gebeurt op een door de bond ter beschikking gesteld formulier.
Mogelijke tegemoetkomingen
- Onkosten
- de dokters-, apothekers-, kliniek- en andere kosten van dezelfde aard
- de verplaatsingskosten wanneer het vervoer per ziekenwagen vereist is, na aftrek van de tegemoetkoming door het ziekenfonds. Een medisch attest is vereist.
- Compensatoire tegemoetkoming:
- bij loon- of inkomstenderving ingevolge werkonbekwaamheid voortkomende van een ongeval, zoals bepaald in dit reglement
- bij blijvende werkonbekwaamheid of overlijden
- Materiële schade: in geval van incidenten kan een tegemoetkoming worden toegekend voor de materiële schade, met uitsluiting van de schade veroorzaakt aan een persoonlijk voertuig door betrokkene gebruikt
- Kosten van onderzoek: Een eventuele tegemoetkoming kan bekomen worden tot maximaal 2 480 euro in de kosten en erelonen van onderzoek en expertises, van verzoeningspogingen, van bijstand door advocaten, van procedures voor alle jurisdicties met het oog op de terugvordering van de kosten en/of van de schade die ten laste blijft van het slachtoffer, voor zover:
- het gaat om vechtpartijen of aanrandingen gericht tegen een lid van een bondsinstantie, een officiële of gelegenheidsscheidsrechter of assistent-scheidsrechter die een werkelijke schade tot gevolg hadden, als dusdanig erkend door de bond.
- de bond beslist een rechtsvordering in te leiden of verder te zetten, beroep aan te tekenen, zich in cassatie te voorzien,...
- de betrokkene aanvaardt zijn zaak te laten pleiten door een door de bond aangestelde advocaat.
Een algemene vrijstelling van 13,40 euro, jaarlijks geïndexeerd, is van toepassing per dossier.
Tegemoetkoming in de kosten:
De verzekeraar kan tegemoetkomingen verstrekken door medische, farmaceutische, ziekenhuis-, kine- en fysiotherapiekosten en andere van dezelfde aard. Hij komt echter volgens de hieronder voorziene modaliteiten tegemoet in het verschil tussen het officieel barema van de honoraria en verpleegkosten zoals dit resulteert uit de toepassing van de nomenclatuur van de gezondheidszorgen in uitvoering van de wetgeving op de Z.I.V., enerzijds, en de tussenkomst van de wetsverzekeraar (ziekenfonds), anderzijds.
De tegemoetkoming in de onkosten voor kine/fysiotherapie wordt slechts uitgekeerd binnen de volgende perken:
- De voorafgaande toestemming van de verzekeraar is vereist. De tegemoetkoming wordt uitgekeerd vanaf de datum die voorkomt op het attest van de behandelende geneesheer. Zij mag evenwel niet vroeger aanvangen dan 2 dagen voor de datum van ontvangst van de aanvraag. In geval echter van breuk van lidmaat of ligamentoplastie, verleent de verzekeraar een tegemoetkoming met of zonder voorafgaande toestemming.
- Indien de sportieve inactiviteit minder bedraagt dan 15 dagen wordt geen enkele tegemoetkoming door de verzekeraar uitgekeerd.
- De verzekeraar betaalt slechts 1 sessie kine/fysiotherapie per dag
- De verzekeraar is in geen geval verplicht zich te schikken naar het advies van het ziekenfonds wat betreft het ten laste nemen van een behandeling.
- De maximale tegemoetkoming wat betreft het aantal verstrekkingen is beperkt tot 60 behandelingen per ongeval en per jaar, behoudens akkoord van de door de verzekeraar aangeduide geneesheer.
Voor kosten voor tandprothesen komt de verzekeraar tussen voor een max. bedrag van 150 euro per vervangen tand, met een max. van 600 euro per ongeval. in de gevallen waar de honoraria dit bedrag niet bereikt, is de tussenkomst beperkt tot het aan de zorgenverstrekker betaalde bedrag.
Voor kosten voor synthetische gipsen komt de verzekeraar tussen voor het bedrag dat, na tussenkomst van de ziekteverzekering, ten laste blijft van de gekwetste. Deze tegemoetkoming is beperkt tot 3x het bedrag dat door de ziekteverzekering voor dit type gips wordt terugbetaald.
Wanneer wordt de terugbetaling op de rekening-courant van de club gestort?
Dit gebeurt 1x per maand, meestal tijdens de 1ste week van de maand volgend op het berekenen van onze tegemoetkoming.
Kan je reeds een voorlopige afrekening vragen?
Dit kan wanneer het een ongeval van lange duur betreft (via de gerechtigd correspondent van de club).
Gelieve in dat geval steeds een medisch protocol bij te voegen, met de evolutie van je kwetsuur.